Therapie bij Parkinson

De ziekte van Parkinson is een complexe aandoening waarbij problemen kunnen ontstaan met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn moeite met lopen, aankleden, spreken of eten. Door de grote verscheidenheid aan mogelijke problemen, zijn vaak meerdere zorgverleners betrokken bij de behandeling van een parkinsonpatiënt. Het is daarom belangrijk dat zorgverleners niet alleen deskundig zijn, maar ook de behandelingen goed op elkaar afstemmen.

Onze praktijk neemt deel aan Parkinson Net. Dit is een initiatief van het Radboudumc en de werkgroep bewegingsstoornissen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN).

Binnen onze praktijk is Lilian gespecialiseerd in de behandeling van Parkinson en Parkinsonisme.

Meer informatie nodig? Klik dan op één van de onderstaande links:

“Therapie bij Parkinson: waar de wil om te bewegen sterker is dan de symptomen.”

Bij welke klachten helpt therapie bij Parkinson?

Therapie bij Parkinson in fysiotherapie biedt uitgebreide hulp bij de symptomen van deze neurodegeneratieve aandoening. Het helpt bij klachten zoals spierstijfheid, beven, verminderde balans, loopproblemen en verlies van mobiliteit. Patiënten met Parkinson ervaren vaak problemen met dagelijkse activiteiten zoals lopen, aankleden en zelfs eten, en therapie richt zich op het verminderen van deze functionele beperkingen. Daarnaast kan fysiotherapie ook helpen bij het verminderen van pijn en het bevorderen van een gezonde levensstijl.

Behandeling therapie bij Parkinson

De behandeling van Parkinson in fysiotherapie omvat aangepaste oefenprogramma’s en mobiliteitstraining, die specifiek zijn ontworpen om de fysieke capaciteiten van de patiënt te verbeteren. Dit omvat onder andere evenwichtsoefeningen, stretching, krachttraining en gecoördineerde bewegingen. Het doel is om de symptomen te beheersen en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren. Fysiotherapeuten werken nauw samen met de patiënt om individuele doelen vast te stellen en een behandelplan op maat te maken.

Resultaat van de therapie bij Parkinson

Het resultaat van therapie bij Parkinson in fysiotherapie kan levensveranderend zijn. Patiënten ervaren vaak een verbeterde mobiliteit, vermindering van spierstijfheid en een betere balans. Ze kunnen hun zelfstandigheid behouden en genieten van een hogere kwaliteit van leven. Daarnaast kan fysiotherapie het psychologische welzijn bevorderen door het vertrouwen en de eigenwaarde van patiënten te vergroten. Het helpt hen om actief te blijven, wat essentieel is bij het beheren van Parkinson-symptomen en het vertragen van de progressie van de ziekte. Over het algemeen biedt therapie bij Parkinson in fysiotherapie hoop en verbetering voor zowel de fysieke als de emotionele aspecten van het leven van patiënten.