Therapie bij claudicatio

Claudicatio Intermittens (Perifeer arterieel vaatlijden) is een vaatziekte waarbij slagaderen vernauwd zijn. Dit komt door verkalking van de vaatwand. De belangrijkste vorm hiervan wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. Het belangrijkste symptoom is pijn in de benen na een stukje lopen. Deze pijn ontstaat door zuurstoftekort in de beenspieren omdat er te weinig zuurstof wordt aangevoerd.

Met looptherapie kan de pijnvrije afstand worden vergroot. Dit wordt onder begeleiding van een fysiotherapeut uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie).

Onze praktijk is aangesloten bij ClaudicatioNet. Dit is een landelijk netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het geven van gesuperviseerde looptherapie.

Binnen onze praktijk is Lilian gespecialiseerd in therapie claudicatio.

“In elke stap bij claudicatio-therapie ontvouwt zich de vrijheid om te bewegen.”

Bij welke klachten helpt therapie bij claudicatio?

Claudicatio intermittens, ook bekend als etalagebenen, is een aandoening waarbij patiënten pijn, krampen en vermoeidheid ervaren in hun beenspieren tijdens het lopen, wat hun mobiliteit beperkt. Therapie bij claudicatio in fysiotherapie is gericht op het verminderen van deze symptomen en het verbeteren van de loopafstand voordat pijn optreedt. Het helpt patiënten met deze aandoening om beter te kunnen lopen en hun dagelijkse activiteiten zonder beperkingen uit te voeren.

Behandeling therapie bij claudicatio

De behandeling van claudicatio in fysiotherapie omvat doorgaans gesuperviseerde looptraining, waarbij patiënten onder begeleiding van een fysiotherapeut leren om de loopafstand geleidelijk te vergroten voordat pijn optreedt. Daarnaast worden specifieke oefeningen uitgevoerd om de kracht en het uithoudingsvermogen van de beenspieren te verbeteren. De therapie kan ook advies omvatten over levensstijlveranderingen, zoals stoppen met roken en het verbeteren van de algehele cardiovasculaire gezondheid.

Resultaat van de therapie bij claudicatio

Het resultaat van therapie bij claudicatio in fysiotherapie is vaak opmerkelijk. Patiënten ervaren doorgaans een significante vermindering van pijn en krampen tijdens het lopen en een toename van hun loopafstand voordat symptomen optreden. Dit resulteert in een verbeterde mobiliteit en de mogelijkheid om dagelijkse activiteiten te ondernemen zonder pijnlijke beperkingen. Bovendien kan de behandeling de algemene cardiovasculaire gezondheid verbeteren en het risico op complicaties verminderen. Claudicatio-therapie bevordert een actievere en gezondere levensstijl, waardoor patiënten meer controle over hun aandoening krijgen en een betere kwaliteit van leven ervaren. Het is een waardevolle benadering om de symptomen van etalagebenen te beheersen en de levensvreugde te herstellen.