Oedeemtherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dit gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen zijn gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan het vocht worden afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen.

Hij of zij maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst de fysiotherapeut vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Daarnaast gebruikt de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Binnen onze praktijk is Kiki gespecialiseerd in oedeemtherapie.

“Oedeemtherapie is de brug tussen pijn en opluchting, tussen ongemak en comfort.”

Bij welke klachten helpt oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een essentiële behandelingsvorm voor een breed scala aan aandoeningen en klachten. Het wordt vaak ingezet bij patiënten die last hebben van lymfoedeem, een aandoening waarbij er abnormale ophoping van lymfevocht in de weefsels optreedt, resulterend in zwelling en pijn. Daarnaast is oedeemtherapie effectief bij veneus oedeem, dat veroorzaakt wordt door problemen in de bloedvaten. Ook bij postoperatief oedeem, oedeem als gevolg van littekens, en oedeem gerelateerd aan trauma of verwondingen biedt deze behandeling verlichting. Bovendien kan het patiënten helpen met fibromyalgie en andere chronische aandoeningen die zwelling en pijn veroorzaken. Kortom, oedeemtherapie is een waardevolle aanvulling op de medische wereld en kan patiënten met diverse klachten aanzienlijke verlichting bieden.

Behandeling oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een veelzijdige behandeling die gebruikmaakt van verschillende technieken om oedeem te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren. Manuele lymfedrainage, een zachte massagetechniek, staat centraal in deze therapie en helpt het lymfesysteem te stimuleren om vocht efficiënter af te voeren. Compressietherapie maakt gebruik van drukverbanden of speciale kleding om zwelling te verminderen en de doorbloeding te verbeteren. Oefentherapie kan ook worden toegevoegd om de spierpompfunctie te ondersteunen. Bovendien kan educatie over zelfzorg en preventie worden geïntegreerd om herhaling te voorkomen. Oedeemtherapie is op maat gemaakt voor de individuele behoeften van de patiënt en wordt uitgevoerd door goed opgeleide professionals in de gezondheidszorg.

Resultaat van de oedeemtherapie

Het doel van oedeemtherapie is tweeledig: het verminderen van zwelling en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt. Na een succesvolle behandeling ervaren patiënten vaak aanzienlijke verlichting van pijn en ongemak, evenals een merkbare afname van de zwelling. Het herstel van normale circulatie en lymfestroom draagt bij aan een betere mobiliteit en functionaliteit. Bovendien kunnen patiënten profiteren van een verbeterde cosmetische uitstraling, vooral bij lymfoedeem in het gezicht of ledematen. Door oedeemtherapie kunnen patiënten hun dagelijkse activiteiten hervatten en genieten van een verbeterde levenskwaliteit, terwijl het risico op complicaties en herhaling wordt verminderd. Dit maakt oedeemtherapie een waardevolle en holistische benadering van de behandeling van oedeemgerelateerde aandoeningen.