Manuele therapie

De manuele therapie zorgt er enerzijds voor dat onze gewrichten beter functioneren en anderzijds dat onze houding en bewegingen verbeteren. Klachten met gewrichten kunnen bijvoorbeeld voorkomen in de nek, rug, schouders, armen en benen. De pijn die dit met zich meebrengt heeft vaak te maken met het slechter kunnen bewegen van het betreffende gewricht. Deze pijn ontstaat door overbelasting van het omringende zachte weefsel.

Binnen onze praktijk zijn Jules en Maurits gespecialiseerd in manuele therapie.

Naast de manuele therapie voor volwassenen kunt u ook terecht voor kinder-manueeltherapie. Manuele therapie bij jonge kinderen en baby’s wordt toegepast wanneer er sprake is van een stoornis die te maken heeft met bewegen. Hiervoor wordt de term HCFS (Hoog Cervicale Functie Stoornis) gebruikt. Voor meer informatie over kinder-manueeltherapie kunt u de online folder en het ondersteunende document bekijken.

Binnen onze praktijk is Jules gespecialiseerd in kinder-manueeltherapie.

“Manuele therapie is als een sleutel die vastzittende gewrichten en spieren kan ontgrendelen, waardoor het lichaam weer soepel kan bewegen.”

Bij welke klachten helpt manuele therapie?

Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie voor mensen met klachten aan de wervelkolom of de gewrichten in de armen en benen. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een verminderde beweeglijkheid, een te grote beweeglijkheid of een verkeerde houding of beweging van de gewrichten. Manuele therapie kan de functie en de stabiliteit van de gewrichten verbeteren door middel van specifieke technieken, zoals mobilisaties, manipulaties en oefeningen. Dit kan leiden tot een afname van de pijn, een toename van de bewegingsvrijheid, een verbetering van de houding en een betere kwaliteit van leven.

Behandeling manuele therapie

Het behandelplan bestaat uit het toepassen van specifieke technieken op de gewrichten, zoals mobilisaties, manipulaties en oefeningen. Deze technieken zijn bedoeld om de beweeglijkheid en de stabiliteit van de gewrichten te herstellen of te optimaliseren. Dit kan leiden tot een vermindering van de pijn en een verbetering van de functie. De fysiotherapeut geeft ook advies en begeleiding over hoe de patiënt zelf zijn of haar klachten kan beïnvloeden door middel van houding, beweging en leefstijl. De behandeling is afgestemd op de individuele situatie en het doel van de patiënt.

Resultaat van de manuele therapie

De resultaten van de manuele therapie zijn over het algemeen zeer goed en langdurig. Uit verschillende wetenschappelijke studies en praktijkervaringen blijkt dat de manuele therapie een hoge mate van effectiviteit en tevredenheid heeft bij patiënten met klachten aan de wervelkolom of de gewrichten in de armen en benen. De manuele therapie kan de pijn snel en blijvend verminderen, de bewegingsvrijheid en de functie van de gewrichten verbeteren, de houding en de kwaliteit van leven verhogen, en de medicatie, de medische kosten, het arbeidsverzuim en de herhaling van de klachten verminderen of voorkomen. De resultaten zijn afhankelijk van de medewerking en de motivatie van de patiënt, die een actieve rol speelt in het behandelproces. De patiënt leert hoe hij of zij zelf de klachten kan beheersen en voorkomen door middel van de juiste technieken, houding, beweging en leefstijl. De manuele therapie is een veilige, effectieve en duurzame oplossing voor uw klachten.