Dry Needling

Bij Dry Needling behandelt de fysiotherapeut uw pijnklachten door specifieke punten in de spieren te behandelen met een dun naaldje.

De continu verhoogde spanning in uw spieren zorgt voor een snellere uitputting, verzuring, verkramping met als gevolg een lokale pijn of pijn op afstand. Spierspanningshoofdpijn is hier een voorbeeld van. Door de prik met het naaldje ontspant de spier direct waardoor deze weer gaat herstellen.

Binnen onze praktijk zijn Jules en Maurits gespecialiseerd en in Dry Needling. Jules is daarnaast ook senior instructeur Dry Needling en provinciaal begeleider Zuid-Gelderland.

Meer informatie kunt u lezen in de digitale informatiefolder.

“Dry needling is als een symfonie van naalden die het lichaam in harmonie brengen.”

Bij welke klachten helpt dry needling?

Dry needling is een effectieve behandeling die wordt ingezet bij een breed scala aan klachten die verband houden met spierspanning en pijn. Deze omvatten onder andere chronische en acute spierpijn, myofasciale pijn (pijn in de spier- en bindweefsels), fibromyalgie, hoofdpijn, nek- en schouderpijn, lage rugpijn, tenniselleboog, carpaal tunnelsyndroom en kniepijn. Patiënten met deze aandoeningen ervaren vaak knopen en triggerpoints in de spieren, die verantwoordelijk zijn voor pijn, stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid. Dry needling richt zich specifiek op het deactiveren van deze triggerpoints, waardoor pijn en spanning verminderen en de algehele functie van de spieren verbetert.

Behandeling dry needling

Dry needling is een gespecialiseerde techniek waarbij dunne naalden in de huid en spieren worden ingebracht op de locatie van triggerpoints. Deze naalden zijn speciaal ontworpen voor gebruik zonder toevoeging van vloeistoffen, zoals bij acupunctuur. De behandelaar plaatst de naalden nauwkeurig in de triggerpoints, en wanneer deze de knopen bereiken, kan de patiënt een kortstondig gevoel van spanning of kramp ervaren. Dit geeft aan dat de triggerpoint is aangeprikt en ontspannen. De behandeling duurt meestal niet lang en kan meerdere sessies omvatten, afhankelijk van de ernst van de klachten.

Resultaat van dry needling

Na een reeks dry needling-sessies ervaren patiënten doorgaans aanzienlijke verbeteringen. Dit omvat vermindering van pijn en stijfheid, verbeterde bewegingsvrijheid en een algemeen gevoel van welzijn. De behandeling helpt bij het inactiveren van triggerpoints en stimuleert de lokale bloedcirculatie, wat bijdraagt aan het herstelproces. Het resultaat is vaak snel merkbaar en langdurig, waardoor patiënten hun dagelijkse activiteiten met meer comfort kunnen hervatten. Dry needling is een waardevolle aanvulling op fysiotherapie en andere behandelmethoden voor spiergerelateerde pijnklachten, en het heeft bewezen effectief te zijn bij het verminderen van chronische pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor veel patiënten.