Bugnet-methode

De mens heeft het vermogen en de neiging om een bepaalde lichaamshouding te handhaven tegenover krachten van buitenaf. Dit is de kern van de Bugnet-methode waarbij deze menselijke houdingsreflexen gebruikt worden om de kracht in zwakkere spiergroepen te laten toenemen en ze in harmonie te laten functioneren met de sterkere spiergroepen. Deze methode wordt ook wel houdingsweerstandtherapie genoemd.

Van de fysiotherapeut krijgt u gerichte oefeningen voor bepaalde spierketens en bijbehorende structuren. Zo wordt uw lichaam krachtiger, stabieler en minder gevoelig voor overbelastingsklachten.

Onze praktijk is een van de weinige praktijken die deze methode toepast. Lilian en Jules zijn bij ons gespecialiseerd in de Bugnet-methode.

“Laat Bugnet uw gids zijn naar een pijnvrij, sterker lichaam.”

Bij welke klachten helpt de bugnet-methode?

De Bugnet-methode, een vernieuwende aanpak in de fysiotherapie, is buitengewoon effectief bij een reeks klachten, zoals houdingsproblemen, rugpijn, overbelastingsschade, sportblessures en gewrichtsproblemen. Door de inzet van natuurlijke houdingsreflexen om spieronevenwichtigheden te corrigeren en algemene stabiliteit te bevorderen, biedt deze methode een veelzijdige oplossing. Het is cruciaal om te benadrukken dat samenwerking met een ervaren fysiotherapeut van vitaal belang is om op maat gemaakte oefeningen te krijgen en de meest doeltreffende behandeling voor uw individuele behoeften te ontvangen.

Behandeling bugnet-methode

De bugnet-methode is een fysiotherapeutische oefenmethode die gebaseerd is op het gebruik van houdingsreflexen om de spierkracht en de coördinatie te verbeteren. De behandeling volgens de bugnet-methode bestaat uit het handhaven van een bepaalde lichaamshouding tegen een weerstand in, die door de fysiotherapeut of door een hulpmiddel wordt gegeven. Door deze weerstand worden de spieren die verantwoordelijk zijn voor de houding gestimuleerd om aan te spannen. Dit leidt tot een toename van de spierkracht en een betere balans tussen de verschillende spiergroepen. De oefeningen worden uitgevoerd in gesloten ketens, wat betekent dat de gewrichten niet los van elkaar bewegen, maar in samenhang met elkaar. Dit zorgt voor een betere stabiliteit en een natuurlijker bewegingspatroon.

Resultaat van de bugnet-methode

De resultaten van de bugnet-methode zijn afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten, maar over het algemeen zijn ze positief en soms zelfs verrassend te noemen. Uit verschillende studies en ervaringen van patiënten en therapeuten blijkt dat de bugnet-methode verschillende voordelen heeft voor de patiënten. Zo kan de methode de spierkracht en het uithoudingsvermogen vergroten, waardoor de patiënten meer activiteiten kunnen uitvoeren. Ook kan de methode de pijn en de stijfheid verminderen, waardoor de patiënten minder last hebben van hun klachten. Verder kan de methode de houding en de bewegingsvrijheid verbeteren, waardoor de patiënten meer controle hebben over hun lichaam. Bovendien kan de methode de overbelasting en de vermoeidheid verminderen, waardoor de patiënten meer energie hebben. Ten slotte kan de methode het zelfvertrouwen en het welbevinden verbeteren, waardoor de patiënten zich beter voelen over zichzelf .