Valpreventie en valtraining

Vallen bij ouderen is een belangrijk gezondheidsprobleem. Ongeveer 30% van de mensen boven de 65 jaar valt minimaal eens per jaar. Jaarlijks belanden zo’n 89.000 mensen van 55 jaar en ouder door een val in het ziekenhuis. Een val kan leiden tot een botbreuk, maar kan ouderen ook angstig maken waardoor zij minder buitenhuis durven te komen. Zij worden vaak steeds minder actief, wat kan leiden tot vereenzaming en toename van kwetsbaarheid. Het is dus erg belangrijk om valongelukken zoveel mogelijk te voorkomen.

Wij hebben ons binnen de praktijk gespecialiseerd op het gebied van valpreventie en valtraining. Samen met u onderzoeken wij de oorzaak(en) van de valincidenten en/of uw angst om te vallen. Vervolgens krijgt u fysiotherapie in de praktijk of aan huis, gericht op uw valproblematiek. De behandelingen bestaan onder andere uit het verbeteren van de balans, spierkracht, loopvaardigheid, het geven van adviezen en huiswerkoefeningen maar ook uit het daadwerkelijk leren van vallen. Hierdoor leren wij u beter voorbereid te zijn op de momenten dat u daadwerkelijk valt. Wij beschikken over een hiervoor speciaal ingerichte oefenzaal. Ook het verplaatsen over de grond, na een valincident, en opstaan vanaf de grond komen aan bod.

Wij werken met het Ortago oefenprogramma en geven ook de cursus ‘vallen verleden tijd’ waarvoor soms een bijdrage tot 150 euro vanuit de verzekering mogelijk is (vraag dit na bij u verzekeraar).

Binnen de praktijk is Lilian Sim Zecha de fysiotherapeut die hierin gespecialiseerd is.

“In de wereld van fysiotherapie, begint valpreventie met de eerste stap naar stabiliteit.”

Bij welke klachten helpt valpreventie en valtraining?

Valpreventie en valtraining in fysiotherapie zijn gericht op het verminderen van het risico op vallen en het helpen van mensen die vatbaar zijn voor valpartijen. Deze behandeling is bijzonder nuttig voor ouderen en mensen met aandoeningen zoals osteoporose, spierzwakte, evenwichtsstoornissen, neurologische aandoeningen en eerdere valgeschiedenis. Het helpt bij het verminderen van blessures als gevolg van vallen, zoals botbreuken, verstuikingen en kneuzingen.

Behandeling
valpreventie en valtraining

De behandeling omvat meestal een combinatie van oefentherapie, evenwichtstraining en krachttraining. Fysiotherapeuten werken samen met patiënten om hun spierkracht, flexibiliteit en coördinatie te verbeteren. Evenwichtsoefeningen helpen bij het ontwikkelen van stabiliteit en zelfvertrouwen bij het lopen. Daarnaast kunnen therapeuten advies geven over veiligheidsmaatregelen in huis en het gebruik van hulpmiddelen zoals wandelstokken of rollators.

Resultaat van de valpreventie en valtraining

Het resultaat van valpreventie en valtraining in fysiotherapie is vaak opmerkelijk. Patiënten ervaren doorgaans een vermindering van het risico op vallen, een toename van evenwicht en stabiliteit, en een toename van spierkracht en flexibiliteit. Hierdoor kunnen ze met meer vertrouwen en onafhankelijkheid bewegen. Het belangrijkste resultaat is een vermindering van het aantal valpartijen en daarmee gepaard gaande blessures. Valpreventie en valtraining dragen bij aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten door hen te helpen actief te blijven en langer zelfstandig te functioneren. Deze therapieën zijn essentieel voor het behoud van de gezondheid en het welzijn, vooral bij oudere volwassenen die meer vatbaar zijn voor de gevolgen van vallen.