Shockwave therapie stimuleert de zelfhelende werking van het lichaam. Dit komt door het toedienen van hoogenergetische golven die met het apparaat voor shockwave therapie afgegeven worden. De fysiotherapeut brengt deze schokgolven met de behandelkop van het shockwave apparaat over op de pijnlijke plek op uw lichaam. Deze golven verplaatsen zich vervolgens door het lichaam naar de locatie van de aandoening.

De afgegeven energie wordt via de behandelkop opgenomen in het pijnlijke weefsel. Hierop reageert uw lichaam door het vrijmaken van verschillende herstel stimulerende stoffen. Sommige stoffen bootsen een milde ontstekingsreactie na, andere stoffen stimuleren het herstel van het weefsel en verbeteren de doorbloeding op de plaats van de aandoening. Beide reacties resulteren in een snel weefselherstel.

Shockwave therapie is geschikt voor de behandeling van een breed scala aan klachten, voornamelijk spier/peesblessures. De toepassing van shockwave blijkt vanuit wetenschappelijk onderzoek effectief te zijn bij onder andere de volgende klachten:

  • Tennis- of golferselleboog
  • Hielspoor of langdurige pijn onder de voetzool
  • (langdurige) achillespeesproblemen
  • Schouderproblemen met of zonder verkalking
  • Pijn rondom de heup (zijkant van de heup)
  • Pijn rondom de knie (onder de knieschijf)

Na gemiddeld 4-5 behandelingen is er een duidelijk merkbare of volledige pijnvermindering. De behandeling is veelal mild van aard en duurt zo’n 5-10 minuten. Afhankelijk van u klachten kan dit gecombineerd worden met andere fysiotherapeutische interventies zoals passende adviezen over een adequate wijze van omgang met de klachten, oefentherapie en huiswerkoefeningen. Met shockwave therapie kan regelmatig een injectie of zelfs een operatie voorkomen worden.